Etusivu


A R T I K K E L I T

Meditaatio

Itsen oivaltaminen

Moniulotteinen
hiljaisuus


Intuitio ja sen kehittäminen

Rukoilemisen merkitys

Luova Elämä

Oivalluskyky 1

Oivalluskyky 2

Tahto ja
henkisyys


Tasapaino

Henkisyys

Elämäntehtävä

Mielen
rakentuminen


Sydämen
meditaatiot


Henkinen äly

Itsetuntemus

[Suru ja kriisi]

Itsekasvatus

Luonnon lait


H A R J O I T T E E T

Sydänmeditaatio

Valomeditaatio

Onnellisuus

Kiitollisuus

Tietoisuus

Antaminen

Totuudellisuus
SURU, KRIISI JA SYDÄMEN PARANTAVA VOIMA


Jokainen meistä joutuu jossain elämän vaiheessa kohtaamaan kriisin. Kriisi liittyy usein kuolemaan, sairauteen, työpaikan menetykseen tai ihmissuhteen päättymiseen. Kriisi ja suru ovat luonnollinen osa ihmiselämää niin kuin ilokin.

On todennäköistä, että mitä pidemmällä olet henkisen kasvun tielläsi, sitä suurempia haasteita tai vastoinkäymisiä joudut jossain vaiheessa elämääsi kohtaamaan. Henkisyytemme punnitaan usein vasta isojen kriisien kohdatessa. Tällöin joudumme henkisesti ja todennäköisesti myös fyysisesti käymään läpi raskaita ääritilanteita.

Kriisin kohtaaminen, kuten läheisen ihmisen kuolema, pitkän parisuhteen päättyminen, työpaikan ja asunnon menetykset ja vakavat sairaudet, vaativat paljon henkistä voimaa sen lisäksi, että niistä toipumiseen voi mennä useita vuosia. On sanottu, että kumppanin tai oman lapsen menetys sekä vakava sairaus ovat suurimpia kriisejä, joita ihminen voi kohdata normaaliolosuhteissa.

Kriisin läpikäynti ja niistä selviytyminen on usein hyvin vaikeaa, jos arvomaailmaan ei sisälly luonnollisella tavalla henkinen ulottuvuus. Tuskan ja pelon kohtaaminen ilman sydämen säteilevää voimaa voi olla ylivoimasta.

Voimakas suru koetaan rintakehän keskellä, jossa on ihmisen henkinen keskus. Suru tuntuu painostavana kipuna sydämessä.

Harvoin selviämme kriiseistä myöskään ilman henkisiä vammoja. Usein kriisien psyykkisiä vammoja hoidetaan erilaisilla lääkkeillä, kuten unipillereillä ja masennuslääkkeillä. Lääkkeiden pitkäaikainen käyttö ei ole suositeltavaa, koska lääkkeet tekevät ihmisestä helposti epäherkän ja surun/kriisin tietoinen kohtaaminen vaikeutuu.

Kriisit ovat mahdollisuuksia kasvaa henkisesti ja oivaltaa syvemmin oma todellinen olemuksemme sekä elämämme tarkoitus ja siihen sisältyvät henkisen kasvun oppitunnit. Usein vakavat sairaudet ja läheisten ihmisten menetykset on kirjoitettu elämänsuunnitelmaamme. Kaikella on aikansa ja tarkoituksensa. Tätä ei voi ymmärtää mielen tasolla.
 

Sydäntietoisuus auttaa mm. seuraavilla tavoilla surun ja kriisin läpikäymisessä:
- nopeuttaa parantumista ja eheytymistä
- auttaa merkittävästi surun kohtaamisessa ja sen työstämisessä
- vapauttaa meidät syyllisyydestä
- auttaa hyväksymään ja ymmärtämään tapahtuman tarkoituksen
- synnyttää rauhan ja levollisuuden tietoisuuteemme kaiken tuskan ja surun keskelläkin
- nostaa meidät tiedostamaan, että kuolemaa ei ole
- lisää elinvoimaa koko tietoisuuteen ollen kaiken henkisen voiman keskus

Tutustu Sydäntietoisuushoitoihin ja -ohjaukseen. Sydäntietoisuusohjaaja auttaa sinua laskeutumaan sydämeesi. Sieltä käsin voit tarkastella itseäsi ja henkisen kasvun haasteita uudesta näkökulmasta, joka on rakkauden, rauhan ja korkeimman itsen näkökulma. Saat mahdollisuuden kokea sydämen eheyttävän voiman ja oivaltaa itseäsi sekä elämää syvemmin. Sydäntietoisuushoidot puhdistavat kehoa ja mieltä sekä avaavat sydäntä kaikkialla olevalle Valolle ja universaalille rakkaudelle.


Järjen ylittävä mysteeri on, että sydäntietoinen ihminen voi kokea sisäistä levollisuutta akuutin kriisin ja surun keskelläkin. Sisäisen rauhan kokeminen on mahdollista vaikka mielemme ja fyysinen kehomme olisivat kriisin lamauttamia, jos tajuntamme on ankkuroitunut sydämeen. Tämä on sydämen arvokas lahja ihmiselle. Usein tämän samantapaisen ilmiön huomaa vakavasti sairaiden ihmisten kohdalla, jotka tietävät kuolevansa ja ovat tehneet sovinnon itsensä kanssa. Heidän tajuntansa on irtautunut fyysisestä kehosta ja mielestä sydämen levollisuuteen, vaikka ulkoisesti tilanne näyttäisi toivottomalta.

Jokainen selviää kriisitilanteista ja surusta omalla henkilökohtaisella tavalla. Ei ole oikeaa tapaa kohdata kriisiä tai menetystä. On kuitenkin mahdollista tunnistaa joitakin yleisiä asioita kriisin kohtaamisessa ja siitä selviytymisessä. Ohessa on listattu seitsemän yleistä ohjetta kriisitilanteisiin sydäntietoisuuden näkökulmasta.

1. Varaa aikaa hiljentymiseen. Älä täytä elämääsi toiminnalla ja tekemisellä, kun käyt läpi kriisiä. Varaa päivittäin riittävästi aikaa hiljentymiseen. Anna itsellesi tilaa ja aikaa kohdata sekä hyväksyä tapahtunut. Hyväksyminen ei tapahdu hetkessä vaan vähitellen. Jos mahdollista, niin älä anna kriisin viedä myöskään kaikkea huomiotasi. Mielesi ja tunteesi tarvitsevat myös jotain muuta ajateltavaa kuin käynnissä oleva kriisitilanne.

2. Rukoile Valoa/Jumalaa. Rukoile antaumuksella ja täydestä sydämestäsi Jumalaasi. Voit lähettää nöyriä pyyntöjä, jos tunnet tarvetta vaikuttaa asioihin ja tapahtumiin. Muista kuitenkin, että voit harvoin muuttaa suurien tapahtumien kulkua, jos niin ei ole tarkoitus. Rukoile itsellesi ja läheisillesi voimaa sekä armoa kohdata kaikki haasteet rohkeana. Yritä päättää rukouksesi kiitokseen oli tilanne kuinka vaikea tahansa.

3. Hiljennä mieli ja laskeudu sydämen voimaan. Pidä koko ajan mielesi keskittyneenä sydämeesi. Tämä on hyvin tärkeää. Älä anna mielesi irtaantua nykyhetkestä luomaan erilaisia kauhukuvia tulevaisuudesta. Voit myös toistaa mielessäsi kymmeniä kertoja yksinkertaista rukousta, kuten ”Jumala, armahda minua”, ”Tapahtukoon Sinun tahtosi”, ”Minä olen Valo ja Rakkaus”, ”Olen Sinun”. Näin mielesi pysyy vakaasti koko ajan lähellä sydäntä, joka on portti Jumalan luokse. Toinen tapa on sielun sisäisin silmin nähdä koko ajan sydämen Valo ja Voima.

4. Anna pelkosi ja surusi sydämelle. Yritä olla tukahduttamatta suruasi. Hiljenny sekä anna pelkosi ja tuskasi kokonaisuudessaan sydämelle ja Jumalalle. Voit tehdä sen esimerkiksi sydänmeditaatioiden avulla. Tuska ja ahdistus voi olla lähes sietämätön, kun antaudut sisälläsi olevalle pelolle ja surulle. Ole kuitenkin rohkea. Itke ja rukoile. Sydämessäsi tuntuu usein pistävää kipua ja syvää ahdistusta meditaatioiden aikana. Luota siihen, että sydämesi pystyy kantamaan koko taakan ja tuskan sekä puhdistamaan ja vapauttamaan sinut. Alat taas vähitellen jossain vaiheessa kokea sydämen levollisuutta, kun tunteesi ja mielesi selkiytyvät.

5. Laske kohtalosi ja taakkasi Valolle/Jumalalle. Päästä irti ja heittäydy Jumalan syliin ”Tapahtukoon Sinun tahtosi” mukaisesti, kun olet tehnyt kaiken voitavasi. Päästä irti ja luota sydämen voimaan. Nöyrry ja kumarru elämän edessä. Älä menetä kuitenkaan toimintakykyäsi ja tule täysin passiiviseksi. Voit aina tehdä
jotain kriisitilanteen ja siihen liittyvien ihmisten hyväksi.

6. Rakenna ympärillesi turvaverkko. Kriiseistä on usein vaikea selvitä yksin. Huolehdi heti alussa, että ympärilläsi on hyviä ystäviä auttamassa ja tukemassa sinua. Tarvitset sekä henkistä että käytännön tukea. Soita rohkeasti ja avoimesti ystävillesi sekä pyydä apua. Vertaistuki (ihmiset, jotka ovat kokeneet vastaavia asioita) on myös yksi parhaista tukimuodoista, joita voit saada.

7. Luo arkipäivääsi toimivat rutiinit. Kriisin kohtaaminen ja läpikäyminen vie paljon voimavaroja. Siksi on hyvä, jos saat luotua arkipäivääsi mahdollisimman toimivat ja käytännölliset rutiinit. Ne vapauttavat enemmän voimavarojasi kriisin käsittelyyn. Sopivat päivittäiset rutiinit auttavat sinua elämään hetki hetkeltä eteenpäin pitäen sinut elämän virrassa kiinni. Jokainen päivä, jonka jaksat kulkea, auttaa sinua kohti sydämen rauhaa.

8. Huolehdi terveydestäsi. Kriisitilanne vie paljon energiaa ja rasittaa kokonaisvaltaisesti sekä fyysisesti että henkisesti. Kriisi synnyttää taistelutilanteen fyysiseen kehoon ja mieleen. Yritä olla laiminlyömättä terveyttäsi, sillä tarvitset kaikki voimavarat kriisistä selviämiseen. Tilanteesi muodostuu entistä raskaammaksi, jos päästät itsesi heikkoon kuntoon. Muista, että fyysisen kehon kunto heijastuu myös mieleen. Yritä syödä säännöllisesti ja pyri harjoittamaan liikuntaa.
 


Suuren kriisin ja varsinkin surun läpikäyminen on sisäinen kuolema. Siinä ihminen kohtaa usein omat henkiset rajansa. Hän joutuu käymään läpi laajasti erilaisia tunnetiloja, kuten pelon, vihan, rakkauden, avuttomuuden ja nöyrtymisen tunteita. Nämä tunteet ovat voimakkaita ja raskaita. Ne jättävät usein alitajuntaan kipeitä muistoja, jotka nousevat esille vielä vuosienkin jälkeen.

Suru ja tuska koetaan sydämen alueella ahdistavana tuntemuksena, jos ahdistus kohdataan puhtaasti energian tasolla. Tällöin sydänkeskus tuntuu supistuvan ja kuristuvan. Sen päälle laskeutuu tumma ja raskas energiaverho, joka lamauttaa usein hetkeksi ihmisen energiajärjestelmän. Tässä tilanteessa on tärkeää vetäytyä kyllin usein rukoilemaan ja meditoimaan sekä itkemään.

Tunteita ei saa estää. Energia siirtyy fyysiseen kehoon, jos tunteet estetään. Jos tunne-energia ei pääse purkautumaan, heijastuu se helposti vatsaan, päähän ja selkään. Vatsakivut ja kovat päänsäryt sekä selkäkivut ovat usein tukahdutettujen tunteiden seurausta.

Yritä siirtää surusi ja ahdistuksesi käsittely sekä kohtaaminen mielen tasolta sydämen tasolle. Tällöin et estä tunteitasi sekä esitä vaatimuksia ja kysymyksiä, vaan hyväksyt kaiken, mikä on sisälläsi. Sydän voi ottaa taakkasi, kun mielesi on hiljaa. Sydämesi tietoisuus pystyy käsittelemään valtavan määrän surua ja ahdistusta.

Hyväksy se, että kriisin läpikäyminen on pitkä prosessi, joka kestää useista kuukausista jopa vuosiin. Hyväksy kriisi osaksi elämääsi äläkä yritä nopeuttaa kriisin läpikäymistä. Vaikean kriisin kohdatessa jokainen päivä on suuri haaste selviytyä. Elä vain yksi päivä kerralla.

Pyri vetäytymään esim. iltaisin omaan rauhaasi. Hiljenny ja suorita erilaisia sydänmeditaatioita, jotka auttavat sinua tiedostamaan ja purkamaan sisälläsi olevaa tuskaa ja ahdistusta. Voimakas sydänmeditaatio antaa sinulle myös mahdollisuuden levätä hetken omassa sydämen rauhassa ja päästää irti kaikesta muusta. Tällöin saat mahdollisuuden levätä kriisin keskellä rakkauden ja tasapainon energiassa sekä ladata uutta voimaa seuraavaan päivään.

Muista, että jokaista surun ja ahdistuksen jaksoa seuraa jossain vaiheessa uuden ilon ja rakkauden vaihe. Elämä kulkee eteenpäin jaksoittain siten, että valo ja pimeys, suru ja ilo, päivä ja yö, vuorottelevat.


Tutustu Sydäntietoisuushoitoihin ja -ohjaukseen. Sydäntietoisuusohjaaja auttaa sinua laskeutumaan sydämeesi. Sieltä käsin voit tarkastella itseäsi ja henkisen kasvun haasteita uudesta näkökulmasta, joka on rakkauden, rauhan ja korkeimman itsen näkökulma. Saat mahdollisuuden kokea sydämen eheyttävän voiman ja oivaltaa itseäsi sekä elämää syvemmin. Sydäntietoisuushoidot puhdistavat kehoa ja mieltä sekä avaavat sydäntä kaikkialla olevalle Valolle ja universaalille rakkaudelle.

- Jaakko Muhonen / Selfcon -