Etusivu

Verkkokauppa


A R T I K K E L I T

Meditaatio

Itsen oivaltaminen

[Moniulotteinen
hiljaisuus]

Intuitio ja sen kehittäminen

Rukoilemisen merkitys

Luova Elämä

Oivalluskyky 1

Oivalluskyky 2

Tahto ja
henkisyys


Tasapaino

Henkisyys

Elämäntehtävä

Mielen
rakentuminen


Sydämen
meditaatiot


Henkinen äly

Itsetuntemus

Suru ja kriisi

Itsekasvatus

Luonnon lait


H A R J O I T T E E T

Sydänmeditaatio

Valomeditaatio

Onnellisuus

Kiitollisuus

Tietoisuus

Antaminen

Totuudellisuus
MONIULOTTEINEN HILJAISUUS


Monet ihmiset pitävät hiljaisuutta ahdistavana toimettomuuden tilana. Tämä johtuu usein siitä, että kyseiset ihmiset ovat kokeneet vain hiljaisuuden pintakerroksen. Hiljaisuus on kuitenkin moniulotteinen.

Ihminen on kuin meri. Meren kuohuva pintakerros myrskyineen vastaa ihmisen tunteita ja mieltä, jotka ovat ainaisessa liikkeessä luoden levottomuutta ja ahdistusta. Meren syvemmät tuntemattomat alueet vastaavat ihmisen tiedostamatonta alitajuntaa.

Meri rauhoittuu, kun tuuli tyyntyy. Mieli selkiytyy, kun ihminen hiljentyy. Meren tyyntymisen myötä voimme nähdä sen kätkemän elämän rikkauden. Mielen selkiytymisen myötä voimme päästä yhteyteen alitajunnan kätköksissä olevan sielun loiston kanssa. Hiljaisuudesta alkaa mielen selkiytyminen.

Jos vesi on sakeata, niin voimme vain odottaa ja katsoa, kuinka vesi tyyntyy ja sakeus laskeutuu tuoden taas veden kirkkauden takaisin. Jos mieli on levoton, niin voimme vain hiljentyä ja katsoa, kuinka tunteet kuluttavat itsensä loppuun tuoden taas mielen kirkkauden takaisin. Hiljaisuus on portti mielen tyyntymiseen.

Mielen selkiytymisen myötä ihminen pääsee vähitellen kosketuksiin hiljaisuuden syvempien kerrosten kanssa. Sieltä löytyy rauha ja voima.

Hiljaisuuden syvissä kerroksissa ihminen oivaltaa, että hiljaisuus ei ole pysähtynyttä. Syvä hiljaisuus on levollisessa liikkeessä. Syvässä hiljaisuudessa lepää elämän todellinen voima ja perusta, joka on loputonta kukintaa.

Hiljaisuus on kaiken toiminnan ja luovuuden alkulähde. Hiljaisuuden syvemmän kokemisen myötä ihminen pääsee kosketuksiin luovuuden alkulähteen kanssa. Se on kaiken seurauksen syy.


ASKELEET HILJAISUUDEN SYVEMPÄÄN YMMÄRTÄMISEEN

Hiljaisuus ja oleminen ovat kaikkein luonnollisin olotila eläville olennoille aina eläimistä ihmisiin asti. Selvimmin tämän voi havaita, kun tarkkailee eläimiä, jotka ovat luonnostaan olemisen ja rentoutumisen mestareita.

Ihminen on kasvanut erilleen hiljaisuudesta ja olemisesta nykyisen tulokseen tähtäävän yhteiskunnan takia. Olemista pidetään usein ajan hukkana tajuamatta sitä, että olemisen hiljaisuus on portti korkeamman luovuuden ja toiminnan lähteelle. Oleminen ei ole toimettomuutta. Ihmisen alitajunta aktivoituu olemisen hiljaisuudessa uudella tavalla, mikä tekee mahdolliseksi ongelmien kohtaamisen ja ratkaisemisen vapautuneessa intuitiivisessa luovuuden tilassa.
 
Olemisen hiljaisuudessa ihminen pääsee vapaammin kohtaamaan omien ajatustensa ja tunteidensa sidonnaisuuden. Sidonnaisuuden tiedostamisen kautta ihminen vähitellen vapautuu kuluttavista ajatusmalleista sekä tarpeettomista toimintatavoista. Hiljaisuuden myötä syvenevä itsetuntemus avaa ihmisen näkemään elämisen ongelmat uudesta laajemmasta näkökulmasta käsin.


HILJAISUUDEN HARJOITTAMINEN

Seuraavan yksinkertaisen harjoituksen tarkoituksena on saattaa ihminen takaisin hiljaisuuden ja olemisen luonnolliseen tilaan. Hiljaisuuden perusta on kaikessa elävässä, siksi yhteys hiljaisuuden täyteyden kokemiseen on mahdollista yksinkertaisen harjoituksen avulla. Hiljaisuus on keino hiljaisuuden syvempään oivaltamiseen.

Varaa itsellesi aikaa päivittäin 20 minuuttia hiljaisuuden harjoituksen suorittamiseen. Jatka harjoituksen tekemistä muutaman kuukauden ajan ja saat mahdollisuuden kokea hiljaisuuden kukinnon.

Ajankohta

Voit tehdä hiljaisuuden harjoituksen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Yksi parhaimpia ajankohtia on varhainen aamu. Hiljaisuuden harjoitus tuo meidät lähemmäksi oman itsen rauhaa. On nautinto aloittaa työpäivä oman sisäisen rauhan tietoisuudesta käsin. Myös työpäivän jälkeen on hyvä hiljentyä ja puhdistaa mieli turhista tunteista ja sekaisista ajatuksista.

Paikka

Valitse rauhallinen ja hiljainen paikka, jossa ulkopuolisia ääniä ja ärsykkeitä on mahdollisimman vähän. Paikka voi olla sisätiloissa oleva huone tai esimerkitsi luonnon keskellä oleva puisto. Pyri käyttämään (ainakin alussa) samaa valitsemaasi paikkaa hiljaisuuden harjoittamiseen. Vakiopaikan käyttäminen auttaa virittymään paremmin hiljaisuuden tietoisuuteen.

Asento

Ota mukava ja rento istuma-asento. Makuuasentoa ei suositella, koska se on ehdollistunut nukkumiselle. Hiljaisuuden tietoisuus ei ole unettavaa, vaan levollista rentoutta. Mikäli olet hyvin väsynyt, niin nuku ennen hiljaisuuden harjoittamista.

Hiljentyminen

Tee muutama voimakas ja tasainen sisään- ja uloshengitys. Rentoudu täydellisesti. Päästä kehostasi, ajatuksistasi ja tunteistasi irti. Ole tietoinen siitä, mitä sisälläsi tapahtuu, mutta älä puutu tapahtumien kulkuun. Kuuntele itseäsi. Kuuntele hiljaisuutta. Jos sisälläsi on levottomuutta, niin älä estä sen kokemista. Tarkkaile ajatuksiasi ja tunteitasi ikään kuin olisit ulkopuolinen. Vähitellen mielesi alkaa hiljentyä ja alat avautua hiljaisuuden uusille syvemmille ulottuvuuksille.

Toiminta

Hiljaisuuden harjoittamisen myötä löydät vähitellen yhteyden hiljaisuuden moniulotteisuuteen. Kun koet hiljaisuuden kukinnon harjoituksissa, niin opettele seuraavaksi toimimaan hiljaisuuden voimasta ja rauhasta käsin koko päivän ajan. Ihminen, joka elää ja toimii katkeamattoman olemisen hiljaisuudessa, on astunut ajattomaan rauhaan. Tästä dynaamisesta hiljaisuudesta alkaa elämän meditaatio.

Hiljaisuus on tie itsetuntemukseen. Itsetuntemus on tie tietoisuuteen.

- Jaakko Muhonen / Selfcon -